Parke

GNS-PAR-344-111-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1seramikparkeparkekaplamaorneklerivetavsiyeleri

Laminat Parke Kaplama Nedir?

Laminat parke kaplama, eviniz için en konforlu ve pratik kaplama türlerindendir. Oldukça doğal görünümlü olmalarının yanında uzun ömürlüdürler. Ayrıca uygun fiyatları da kendilerine ayrı bir cazibe katar. Birçok kullanıcı, laminat parkeleri tercih eder. Haydi laminat parkeleri daha yakından tanıyalım.

Laminat Parke Nasıl Döşenir?

Laminat parkelerin döşenmesi pek de zor sayılmaz. Doğru malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız yeterlidir. 3 adet yöntem bulunmaktadır: Tutkalsız döşeme yapabilir, clickguard gibi bir derz malzemesiyle döşeme işlemi (neme karşı yüksek koruma) ve tutkalla döşeme işlemi yapabilirsiniz. Tutkalla yapılan döşeme işlemi de neme karşı sürekli bir koruma sağlar. Fakat bu işlem diğerlerine göre daha zahmetlidir. Diğer yöntemlerde kaplamayı söküp yeniden döşemeniz mümkündür. Tutkalla döşemede ise sökme işlem ve ikinci bir yer kaplaması yapmanız olanaksızdıLaminat parke döşemelerinizi doğru yapmanız için size birkaç madde yazacağız. İlk olarak döşemek istediğiniz alt zemini temizlemeniz gerekmektedir. Her alt zemin laminat parkeler için uygun değildir.

Şaplı zemin üzerine laminat kaplama yapacaksanız, zemin kesinlikle düz, temiz ve kuru olmalıdır. Zeminde üç milimetreden fazla olan pürüzleri yok etmeniz gerekir. Nem kesici malzeme olarak da PE- folyo kullanmalısınız.

Tahta zemin üzerine laminat kaplama yapacaksanız döşenen tahtaları sabitlemeniz sonrasında düz olmayan noktaları tesviye etmeniz yani düzlemeniz gerekir. Ahşap zeminlerde PE-folyo kullanamazsınız.

PV veya Linoleum zemin üzerine laminat kaplama yapamazsınız. Böyle bir zemininiz varsa bu zemini kaldırmanız gerekmektedir.

Zemin ısıtma hatlarının olduğu alt katmana laminat kaplama yapacaksanız mutlaka ısıtma sistemi uzmanına danışın. 28 derece zemin ısısını kesinlikle aşmamalısınız. 

Lamina Kaplama Döşemeden Önce Yapmanız Gerekenler:
  • Paketleri, aynı iklimsel koşullar altında saklayın ve açılan paketleri derhal kullanın.
  • Alt zemin mutlaka ve mutlaka düz, temiz ve kuru olmalıdır. Unutmayın laminat döşeme yaparken pürüzlü zeminler en büyük düşmanınızdır.
  • Laminat kaplama için en uygun sıcaklık koşulu 20 derecedir. Yüzde 50-70 arası bağıl nem oranı kaplamaların uzun ömürlü olması için yeterlidir.
  • Beton, şap, fayans gibi mineral yapılı alt zemin üzerine döşeme yapıyorsanız alt zeminin nemini ölçmeniz gerekir. Zeminden ısıtma sisteminiz varsa üzerine çimento şap yapacaksanız şap katmanı yüzde 1,8 cm olmadır. Zemin ısıtmasız çimento şapı yapıyorsanız bu oran yüzde 2 cm olmalıdır. Zemin ısıtma sistemi üzerine anhidrit şap kullanıyorsanız şap kalınlığı yüzde 0,3; zemin ısıtmasız ise şap kalınlığı yüzde 0,5 cm olmalıdır.
  • Mineral alt zemin üzerine döşeme yapmada önce nem için bir önlem almanız lazım. bunun için buhar kesici bir folyo olan PE-folyo döşemelisiniz.
  • Laminat döşemeleri için halı yer kaplaması uygun bir zemin değildir.
  • Yürüme sesini sönümlemek için 2 mm kalınlığında PE-köpük folyo kullanabilirsiniz.
  • 8. Hatları panellerle aynı yöne döşeyin.
Gerekli bilgiler ve malzemeler: 
  • Oda boyutları
  • Kaide çıtaları
  • Clickguard (yönteminize göre)
  • Tesviye, geçiş, bitirme profilleri
  • Sabitleme mandalları
  • Buhar kesici folyo
  • Yürüme sesi çok fazla yapıyorsa yürüme sesi yalıtım malzemesi
Laminat Parke Süpürgelik Montajı Nasıl Yapılır?

Süpürgelik montajı yapılırken duvar diplerinde 15-20 mm genleşme boşluğu bırakılır.  Bırakılan boşluk dekoratif olarak örtülebilir. Bu yüzden de laminat parke süpürge montajı yapılır. Alacağınız malzemenin kalitesi uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir. Laminat parke süpürgeliği, MDF üzeri bir kağıt kaplamadır. 4-10 cm arasında değişkenlik gösteren ebatları vardır. Montaj, çelik tel çivi ile duvara yapılır. 

Laminat Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İlk dikkat edilmesi gereken şey laminat parkenizin ISO 9002 belgesine sahip olmasıdır. Parkenin sağlamlık derecesini mutlaka öğrenmelisiniz. 1 metreküpte kaç kg HDF kullanıldığı belirtilmelidir. HDF’nin yoğunluğu hakkında bilgi alınız. 

Ana kriter her zaman dayanıklılıktır. Parkenin rengi size çok çekici gelse de kolay çizilebilir bir yapıya sahip olabilir. Olaya duygusal değil de mantıkla bakmaya çalışın. Dayanıklılığını araştırın. Parkenin daha şık görünmesi için yakın tonlarda veya zıt renklerde süpürgelikler seçebilirsiniz. 

Parkenin kullanım alanı da oldukça önemli bir etkendir. İki farklı parke sınıfı bulunur. Hareket hacmi yani yürüyüş trafiği yüksek olan yerlerde üst sınıflar tercih edilir. Daha az hareket olan zeminlerde ise alt sınıflar kullanılır. 21,22.23 sınıfları konut için kullanıma; 31, 32, 33 sınıfları da ticari yerler için uygundur. 8 mm parkelerde 10 yıl, 10 mm parkelerde 15 yıl garanti süresi vardır.